Q&A Knooperf

De woningen worden gebouwd met traditionele materialen. De dragende wanden zijn van kalkzandsteen en de vloeren van beton. De gevels zijn gemetseld of bedekt met duurzaam bewerkt hout met FSC keurmerk. De kozijnen zijn hardhouten kozijnen met eveneens het FSC keurmerk. Op het dak liggen fraaie indak zonnepanelen die samen met paspanelen of dakpannen worden gemonteerd en dus een strak geheel met het dak vormen

Nee. De houten gevels worden speciaal behandeld waardoor ze onderhoudsvrij zijn

De buitenkant / architectuur van de woningen staat vast. Aan de binnenkant is keuzevrijheid. We ontwikkelen per woning een basisplattegrond en daarbij een aantal opties voor meer- of minderwerk. Denk bijvoorbeeld aan het anders positioneren van de keuken, het maken van een extra slaapkamer boven, of een extra badkamer en slaapkamer op de begane grond. In de verkoopstukken vind je straks de verschillende meer- en minderwerkopties terug.

De woningen worden opgeleverd met badkamer en toilet. De keukeninrichting is niet bij de prijs inbegrepen.

Extreem duurzaam! De woningen krijgen een individuele bodemwarmtepomp en PV-panelen. Ze zijn gasloos én worden zelfs energieleverend, met een EPC score van -0,5. Als bewoner heb je straks dus geen energierekening en kun je – bij gemiddeld gebruik van de woning – energie terugleveren aan het net, waarvoor je geld terug krijgt van de energiemaatschappij (op basis van de huidige regelgeving). Ten opzichte van een ‘gewone’ woning heb je dus een flinke besparing op je maandlasten! 

’t Erf van Burg is net even anders dan een doorsnee buurt. Dat maakt de buurt ook zo leuk. Bewoners hebben een kleine privé tuin en een zeer grote collectieve tuin. Als je een huis koopt op ’t Erf van Burg, beschik je samen met 16 andere huishoudens dus ook over een enorme lap grond. Dat biedt kansen voor allerlei slimme, groene en leuke voorzieningen rondom het huis die je in een reguliere privétuin simpelweg niet kwijt kunt. Geen standaard kavel, maar een woonlandschap! Met allerlei verschillende sferen en ‘plekken’. Een bloementuin. Een moestuin. Een speelplek – met trampoline. Een konijnenbult. Een composthoop. Etc. Etc. Je onderhoudt deze collectieve tuin samen met de andere bewoners van ’t Erf van Burg. Want samen is wel zo leuk…en iedereen doet vooral waar hij of zij goed in is.

De collectieve tuin en het voedselbos samen worden ongeveer 5.000 m2 groot, exclusief De Vuurvlinder (erfplein) en de parkeerplaats. Daarnaast hebben alle woningen dus nog een privé tuin.

Nee, in beginsel niet. De tuin is wel omheind met een groene haag, zodat voor niet-bewoners duidelijk is dat het om een private tuin gaat. De tuin is in principe ook alleen toegankelijk voor bewoners van ’t Erf van Burg. Hierover kun je ook als buurtbewoners met elkaar nog afspraken over maken.

Dat bepalen bewoners samen, onder professionele begeleiding. Zodra de woningen verkocht zijn, starten we hiervoor een cocreatieproces met toekomstige bewoners. In een aantal workshops werken we samen toe naar een inrichtingsplan en naar afspraken over het beheer van de tuin. Die afspraken leggen we vast. Voor de basis inrichting van de tuin en voor de aanleg van het voedselbos is vanuit het project een bedrag gereserveerd. De hagen rondom de buurt worden door de ontwikkelaar geplant. We spreken nader met elkaar af hoeveel elk huishouden financieel zou moeten bijdragen voor het onderhoud aan de tuin. Dit zal in principe neerkomen op het bedrag dat je anders voor het beheer van je eigen tuin zou betalen. 

Ja, dat klopt. Maar hoe precies, ook dat is onderdeel van het cocreatieproces. Randvoorwaarde vanuit de gemeente is dat het zuidelijkste deel van ’t Erf van Burg wordt ingericht als bosje. Dat komt de totaalbeleving van de wijk ten goede en is ook een fraaie toevoeging aan ’t Erf van Burg. Wij kunnen ons voorstellen dat het leuk is om dit bos (ten dele) om te dopen tot voedselbos, met een verscheidenheid aan vruchtdragende bomen en struiken. Bijvoorbeeld walnotenbomen, hazelaars, perenbomen, frambozenstruiken en andere soorten die lekkere en gezonde vruchten voortbrengen. Maar welke bomen en planten er uiteindelijk komen, dat bepalen de bewoners natuurlijk zelf.

Alle bewoners van ’t Erf van Burg zijn samen eigenaar van het bosje. Bewoners onderhouden het bosje dus ook samen, of laten het onderhouden. Het onderhouden van een voedselbos is overigens niet moeilijk. In feite onderhoudt het voedselbos zichzelf. Zeker de eerste jaren hoeft er niks te gebeuren. Daarna moet er af en toe gesnoeid of opgeruimd worden.

’t Erf van Burg is autoluw. Parkeren gebeurt op de collectieve parkeerplaats voor het (voedsel)bosje. Hier kunnen evt. ook laadpalen voor elektrische auto’s komen te staan. De woningen zijn natuurlijk wel gewoon met de auto te bereiken. Wel zo prettig als je zware boodschappen moet uitladen. Of in geval van nood. De parkeerplaats is eigendom van de gemeente. De gemeente draagt dus ook zorg voor het onderhoud ervan.

In principe start de bouw rond de zomer van 2021 en worden de woningen tegen de zomer van 2022 opgeleverd.

Ja, dat kan. ’t Erf van Burg is een van de laatste projecten op het eiland waarvoor kopers geen huisvestingsvergunning nodig hebben. Sinds 2019 geldt op Texel namelijk een huisvestingsverordening. Daarin is vastgelegd dat woningen met een koopprijs beneden de € 600.000,- in eerste instantie verkocht moeten worden aan mensen met economische of maatschappelijke binding met Texel. De woningen in ’t Erf van Burg vallen onder de overgangsregeling. Bij wijze van uitzondering hebben de kopers van ’t Erf van Burg geen huisvestingsvergunning nodig!

Nee. Het beleid van de gemeente Texel is dat recreatieve verhuur van een totale permanente woning verboden is. Het aanbieden van logies met ontbijt mag wel, mits deze functie ondergeschikt is aan de woonfunctie (d.w.z.: het aantal slaapkamers dat wordt aangeboden voor logies met ontbijt is zowel qua aantal als qua oppervlakte minder dan de slaapkamers die door de bewoner(s) wordt (worden) gebruikt). Zie voor meer informatie hierover de website van de gemeente.

Ja dat kan, via de inschrijfbutton op de homepage of onder het tabje aanmelden. Je kunt daarbij ook alvast je voorkeur aangeven voor een bouwnummer. Als geïnteresseerde houden we je via de nieuwsbrief op de hoogte van de ontwikkeling van het project. Zodra bekend is wanneer de verkoopprocedure precies start, krijg je daarover dan als eerste bericht van ons.

Nee, nu nog niet. Je kunt je wel alvast aanmelden voor het project. We houden je dan op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en van het start verkoop moment.

Buurtskap de Tuunen wordt vooral een hele groene, leuke en bijzondere wijk van Den Burg. Er komt een mix van sociale huurwoningen, vrije sector huurwoningen, zorgwoningen en koopwoningen, allemaal gebouwd rondom groene erven. Tussen de erven door komt ook veel groen en water. Een groot deel van de woningen is al gebouwd. Alle informatie over Buurtskap de Tuunen en het laatste nieuws kun je vinden op www.buurtskapdetuunen.nl.

Op deze website lees je meer over de visie achter ’t Erf van Burg, het ontwerp van de woningen, de duurzaamheidsmaatregelen, de collectieve tuin, het ontwikkelproces en praktische zaken rondom de verkoop. Als je meer wilt weten over deze onderwerpen of specifieke vragen heeft, kun je telefonisch contact met ons opnemen, of even binnenlopen bij De Texelse Makelaars. Binnenkort is ook de verkoopbrochure gereed met nog meer informatie over de verschillende woningtypen en keuzemogelijkheden.

De woningen zijn energieleverend. Je betaalt in principe dus geen energierekening, maar alleen hypotheeklasten. Dat scheelt een hoop ten opzichte van een bestaande woning! De huidige rentestanden voor een hypotheek zijn historisch laag. Klik hier voor een voorbeeldberekening. De uiteindelijke hypotheeklasten zijn afhankelijk van je persoonlijke situatie en wensen.

Home Woningen Situatie