Q&A Knooperf

De woningen worden zoveel mogelijk gebouwd met natuurlijke materialen. Het casco van de woningen bestaat uit massief houten wanden van CLT (Cross Laminated Timber, oftewel kruislaaghout). Dit systeem wordt vooraf uitontwikkeld en volledig prefab gefabriceerd.

Waarom hout? Omdat hout een milieuvriendelijk materiaal is (hout heeft de unieke eigenschap dat het CO2 opslaat in plaats van uitstoot) en zorgt voor een gezond en bijzonder aangenaam binnenklimaat. Ook is hout – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – brandveiliger in vergelijking met bijvoorbeeld een staalconstructie. Bij brand vorm zich een laagje houtskool om het hout, wat functioneert als een soort ‘hitteschild’ waardoor de constructie relatief lang intact blijft.  Tot slot geeft het CLT de woningen aan de binnenzijde een unieke uitstraling doordat het grotendeels in het zicht blijft.

Nee. De houten gevels worden speciaal behandeld waardoor ze onderhoudsvrij zijn

De buitenkant / architectuur van de woningen staat vast. Aan de binnenkant is keuzevrijheid. We ontwikkelen per woning een basisplattegrond en daarbij een aantal opties voor meer- of minderwerk. Denk bijvoorbeeld aan het anders positioneren van de keuken, het maken van een extra slaapkamer boven, of een extra badkamer en slaapkamer op de begane grond. Welke opties allemaal mogelijk zijn werken we momenteel verder uit. Zodra de optielijst definitief is komt deze op de website te staan.

Extreem duurzaam! De woningen krijgen een individuele bodemwarmtepomp en PV-panelen. Ze zijn gasloos én worden zelfs energieleverend. Als bewoner heb je straks dus geen energierekening en kun je – bij gemiddeld gebruik van de woning – energie terugleveren aan het net, waarvoor je geld terug krijgt van de energiemaatschappij (op basis van de huidige regelgeving). Ten opzichte van een ‘gewone’ woning heb je dus een flinke besparing op je maandlasten! Daarnaast worden de woningen gebouwd met zeer duurzame, gezonde en hoog isolerende materialen. Materialen zijn dus ook niet (of bijna niet) schadelijk voor het milieu.

’t Erf van Burg is net even anders dan een doorsnee buurt. Bewoners hebben een kleine privé tuin en een zeer grote collectieve tuin. Als je een huis koopt op ’t Erf van Burg, beschik je samen met 14 andere huishoudens dus ook over een enorme lap grond. Dat biedt kansen voor allerlei slimme, groene en leuke voorzieningen rondom het huis die je in een reguliere privétuin simpelweg niet kwijt kunt. Geen standaard kavel, maar een woonlandschap! Met allerlei verschillende sferen en ‘plekken’. Een bloementuin. Een moestuin. Een speelplek – met trampoline. Een konijnenbult. Een composthoop. Etc. Etc. Je onderhoudt deze collectieve tuin samen met de andere bewoners van ’t Erf van Burg. Want samen is wel zo leuk…en iedereen doet vooral waar hij of zij goed in is.

De collectieve tuin en het voedselbos samen worden ongeveer 5.000 m2 groot, exclusief De Vuurvlinder en de parkeerplaats. Daarnaast hebben alle woningen dus nog een privé tuin.

Nee, in beginsel niet. De tuin is wel omheind met een groene haag, zodat voor niet-bewoners duidelijk is dat het om een private tuin gaat. De tuin is in principe ook alleen toegankelijk voor bewoners van ’t Erf van Burg. Hierover kun je ook als buurtbewoners met elkaar nog afspraken over maken.

Dat bepalen bewoners samen, onder professionele begeleiding. Zodra de woningen verkocht zijn starten we hiervoor een cocreatieproces met toekomstige bewoners. In een aantal workshops werken we samen toe naar een inrichtingsplan en naar afspraken over het beheer van de tuin. Die afspraken leggen we vast. We spreken ook af hoeveel elk huishouden financieel zou moeten bijdragen voor het onderhoud aan de tuin.

Ja, dat klopt. Maar hoe precies, ook dat is onderdeel van het cocreatieproces. Randvoorwaarde vanuit de gemeente is dat het zuidelijkste deel van ’t Erf van Burg wordt ingericht als bosje. Dat komt de totaalbeleving van de wijk ten goede en is ook een fraaie toevoeging aan ’t Erf van Burg. Wij kunnen ons voorstellen dat het leuk is om dit bos (ten dele) om te dopen tot voedselbos, met een verscheidenheid aan vruchtdragende bomen en struiken. Bijvoorbeeld walnotenbomen, hazelaars, perenbomen, frambozenstruiken en andere soorten die lekkere en gezonde vruchten voortbrengen. Maar welke bomen en planten er uiteindelijk komen, dat bepalen de bewoners natuurlijk zelf.

Alle bewoners van ’t Erf van Burg zijn samen eigenaar van het bosje. Bewoners onderhouden het bosje dus ook samen, of laten het onderhouden. Het onderhouden van een voedselbos is overigens niet moeilijk. In feite onderhoudt het voedselbos zichzelf. Zeker de eerste jaren hoeft er niks te gebeuren. Daarna moet er af en toe gesnoeid of opgeruimd worden.

’t Erf van Burg is autoluw. Parkeren gebeurt op de collectieve parkeerplaats voor het (voedsel)bosje. Hier kunnen evt. ook laadpalen voor elektrische auto’s komen te staan. De woningen zijn natuurlijk wel gewoon met de auto te bereiken. Wel zo prettig als je zware boodschappen moet uitladen. Of in geval van nood. De parkeerplaats is eigendom van bewoners van ’t Erf van Burg,

In principe start de bouw tegen het einde van 2019 en worden de woningen net voor de zomer van 2020 opgeleverd.

Ja, dat kan, via de inschrijfbutton op de homepage. Als geïnteresseerde houden we je via de nieuwsbrief op de hoogte van de voortgang van het project en de laatste stand van zaken. Zodra bekend is wanneer de verkoopprocedure precies start, krijg je daarover dan als eerste bericht van ons.

Buurtskap de Tuunen wordt vooral een hele groene, leuke en bijzondere wijk van Den Burg. Er komt een mix van sociale huurwoningen, vrije sector huurwoningen, zorgwoningen en koopwoningen, allemaal gebouwd rondom groene erven. Tussen de erven door komt ook veel groen en water. Alle informatie over Buurtskap de Tuunen en het laatste nieuws kun je vinden op www.buurtskapdetuunen.nl.

Op deze website lees je meer over de visie achter ’t Erf van Burg, het ontwerp van de woningen, de duurzaamheidsmaatregelen, de collectieve tuin, het ontwikkelproces en praktische zaken rondom de verkoop. Als je meer wilt weten over deze onderwerpen of specifieke vragen heeft, kun je telefonisch contact met ons opnemen, of even binnenlopen bij De Texelse Makelaars. Op woensdagavond 24 april organiseren we een informatiebijeenkomst over ’t Erf van Burg, voor iedereen die mogelijk geïnteresseerd is in een woning op ’t Erf van Burg en graag meer wilt weten over het project. Voor informatie hierover, zie [link nieuwsbericht]. Van harte welkom!

Home Woningen Situatie