Duurzaamheid

De woningen in het Erf van Burg zijn extreem duurzaam. Alle 15 woningen op het erf zijn gasloos én energieopwekkend. Dat betekent dat er meer energie wordt opgewekt dan een gemiddeld huishouden verbruikt. Bij gemiddeld gebruik van de woning kun je zelfs energie terugleveren aan het net, waarvoor je geld terug krijgt van de energiemaatschappij.

Door een slim ontwerp, het toepassen van natuurlijke, zeer goed isolerende materialen én een hoge kierdichtheid is de energievraag van de woningen in de basis al laag. De slimme installaties zorgen vervolgens voor duurzame energielevering. De energie voor de woningen wordt opgewerkt met zonnepanelen. De woningen worden verwarmd met een individuele warmtepomp (met gesloten bodemwarmtewisselaars) en vloerverwarming.

Dit is een energetisch voordelige, comfortabele én gezonde oplossing. De warmtepomp voorziet naast warmte tijdens de winter ook in zeer duurzame koeling tijdens de zomer.

Deze woning heeft geen energielasten.

Duurzame materialen
Naast duurzame energielevering zijn de woningen ook heel bewust ontworpen met zeer duurzame en gezonde materialen. Materialen zijn dus ook niet (of bijna niet) schadelijk voor het milieu. We vermijden

bouwmaterialen van de zogenaamde rode lijst. Dit is een lijst waar schadelijke en giftige bouwmaterialen op staan (zoals PVC). Het casco van de woning is van hout. Hout is namelijk een heel milieuvriendelijk materiaal (hout heeft de unieke eigenschap dat het CO2 opslaat in plaats van uitstoot) en zorgt voor een gezond en bijzonder aangenaam binnenklimaat. Het houten bouwsysteem maakt ook dat de woningen zeer flexibel zijn qua indeling. Er zijn namelijk maar heel weinig dragende wanden nodig, wat ook een eventuele verbouwing in de toekomst gemakkelijk maakt.

Home De woningen Situatie